• aktivnosti

ZDRAVLJE

aktivan odmor

Mnogima koji cijene zdravi život, vožnja biciklom, hodanje i planinarenje po obližnjim putevima, cestama i uzvisinama neke su od najpopularnijih vrsta rekreacije. Otok Brač idealno je mjesto za ovakve načine aktivnog opuštanja jer obiluje raznovrsnim biciklističkim i planinarskim stazama, a mnoge od njih pogodne su baš za rekreativce.

Iskoristite pogodnost smještaja u apartmanima Vila Inga i priuštite si vožnju biciklom do obližnjih, vrlo atraktivnih odredišta. Ako više volite planinariti ili šetati, odaberite neku od ponuđenih staza ili se po vlastitoj želji uputite u istraživanje ljepota otoka Brača. Vaše zdravlje bit će Vam zahvalno!

VIŠE...

- PREDLAŽEMO -

PANORAMSKA VOŽNJA BICIKLOM DO UVALE LOVREČINA

Ugodna vožnja lokalnom zemljanom cestom koja se proteže od apartmana Vila Inga sve do uvale Lovrečina. Cesta ide uz more i prolazi kroz šumovite predjele. Duga je oko 3 km i njom ne prometuju motorna vozila, pa je vrlo pogodna za laganu, rekreativnu vožnju.

PANORAMSKA VOŽNJA BICIKLOM DO MJESTA SPLITSKA

Nešto duža vožnja ugodnom lokalnom cestom uz morsku obalu do mjesta Splitska u dužini od oko 5,5 km. Ukoliko se odlučite odvesti od Vile Inge do Splitske, predlažemo vam obilazak obližnjeg dvorca obitelji Cerinić.

VOŽNJA BICIKLOM PREMA MJESTU DOL

Nešto zahtjevnija cesta prema unutrašnjosti otoka Brača, s lokalnim prometom, dužine oko 5 km. Nakon izazovne vožnje, predlažemo predah i okrepljenje uz izvrsnu ponudu domaće hrane u jednoj od konoba. Kad ste u Dolu, svakako obiđite njene znamenosti - crkvicu Sv. Petra iz 14. stoljeća koja ima najstarija zvona na Braču te Crkvicu sv. Mihovila iz 11. stoljeća.

Za ljubitelje boravka u nedirnutoj prirodi, koji žele nešto više izazova i uz aktivan odmor održati kondiciju, preporučamo odlazak na neku od mnogobrojnih planinarskih staza.

- PLANINARSKA STAZA -

postira,
vidova gora,
bol

Staza povezuje sjever i jug otoka Brača. Ukupna duljina joj je oko 21 kilometar, a vrijeme hoda oko 4,5 sati. Na samoj stazi nalaze se brojne prirodne i kulturne znamenitosti, od arheoloških spomenika i suhozida do vidikovaca te zaštićenih prirodnih posebnosti od kojih izdvajamo:

  • Crkvica sv. Nikole s kraja 11. stoljeća
  • Župna crkva sv. Ivana Krstitelja iz 16. stoljeća s ostacima ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća
  • Mirje: samostanski sklop iz 6. stoljeća
  • Suhozid: građen od prirodnog kamena bez korištenja vezivnog materijala. Vještina suhozidne gradnje tradicijsko je nasljeđe mediteranskog prostora još iz prapovijesnih vremena
  • Gažul: pastirsko naselje s kamenim kućicama i torovima za stoku koje se nalazi u izvornom okolišu bračkih pastirskih stanova na ovoj visoravni
  • Veli gažul: glavno bračko uporište u II svjetskom ratu
  • Stanište dalmatinskog crnog bora: endemično drvo iz porodice borova s karakterističnom kišobranastom krošnjom
  • Korita: izbočeni greben s tri prirodne lokve, nastale u živoj stijeni
  • Vidova gora: najviši vrh jadranskih otoka (778 m). Za vedrog vremena s njega se vide brojni dalmatinski otoci te vrhovi apeninskih planina.

Brač je iznimno pogodan i atraktivan za ugodne šetnje jer ima puno uređenih staza uz more koje su okružene šumom i grmovitim raslinjem. Odaberite one koje vama najviše odgovaraju.

ZDRAVLJE

more

Kako biste uživali na plaži, možete ispred kuće iznajmiti pedaline i suncobrane. Pet minuta od uvale, možete uživati u sunčanju i kupanju među stijenama u potpunoj privatnosti. U slučaju da volite ronjenje, Brač je pravo podvodno blago. U Supetru ili Bolu postoji ronilački klub gdje možete iznajmiti opremu za ronjenje. Krenite na jednu od mnogobrojnih aktivnosti na moru koje Brač nudi, kao što su jedrenje i paragliding.

Čak i u antičko doba, grčki liječnik Hipokrat, filozof Platon i arapski liječnik Avicen hvalili su povoljni utjecaj mora na zdravlje. Jasno plavo more, toplo sunce, lagani povjetarac, aromatično bilje i začini, prirodna ulja ... približite se zdravlju uz malo pomoći prirode.

VIŠE...

KULTURA

osjeti

Jedan od najznačajnijih događaja na otoku Braču zasigurno je i festival 'Vanka regule', koji u mjesto donosi ekstremne sportove, glazbu i filmove, no u tonu opuštene atmosfere i posve bez pravila :) Možete posjetiti brojne crkvice i muzeje po otoku, tradiciju obrade kamena te klesarsku školu. Pravi mali kulturni raj.

VIŠE...

izleti

Bol na Braču mjesto je najpoznatije po slavnoj plaži Zlatni rat, simbolu Jadrana čiji vrh mijenja smijer ovisno o morskim strujama i promjenama vjetra. Nedaleko od Bola nalazi se i zanimljiva Zmajeva ili Drakonjina pećina, spomenik iz petnaestog stoljeća bračkih glagoljaša. Osim što su izgradili samostan iznad Dračeve luke u koji su i preselili, smatra se da su ti glagoljaši kasnije osnovali obližnju Pustinju Blaca, do koje put vodi kroz Murvicu. Uz to, Brač je prepun malih šarmantnih mjesta kao što su Bobovišća, Ložišća koje ne smijete propustiti.

VIŠE...

Prijava korisnika

Obavezno polje.
Obavezno polje.

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.